Åtte vanlige misforståelser omkring bruken av forbrukslån

De færreste har kunnskap om ting de ikke interesserer seg for eller har vært borti. Forbrukslån er kanskje ikke interessant å vite så mye om, inntil man faktisk behøver et slikt lån selv. Vår erfaring da er at mange har misforståtte oppfatninger av hvordan disse lånene fungerer. For er det egentlig slik at et forbrukslån er nødt til å være dyrt, og tar det mange dager å skaffe seg et slikt lån?

Vi har sett nærmere på åtte av de vanligste misforståelsene med forbrukslån.

1. Lånene er dyre

Det koster å låne penger, enten man skal låne penger til bil, bolig, studier eller forbruk. Hva som er dyrt vil også være relativt. Enkelte lån gir mer for pengene, og når man ikke stiller med sikkerhet, så må man regne med å betale mer i renter og gebyrer. Derfor er det vanskelig å si noe både for og imot denne påstanden, men på generelt grunnlag vil vi påstå at det er mulig å skaffe seg et rimelig forbrukslån. De billigste lånene på markedet har en effektiv rente på rundt 10 prosent – noe som absolutt er bærekraftig for en normal økonomi.

2. Man må ha egenkapital for å låne

Et forbrukslån vil alltid være uten sikkerhet, som enklere forklart betyr at man ikke trenger egenkapital for å søke. Hvis lånet har etableringsgebyr, så vil dette legges til lånesummen. Du trenger heller ikke å pantsette noe for å låne, og banken vil neppe heller la deg gjøre det om du skulle foreslå det. Nei, dette er en meget fleksibel lånetype der sikkerhet ikke er nødvendig, så egenkapitalen kan du spare til boliglånet.

3. Man er nødt til å låne mye

Mange tror at hvis man først skal ta opp et lån, så er det nødt til å være mange titusener. Det er heldigvis ikke tilfeller – for det finnes noe som heter smålån. De minste forbrukslånene går helt ned mot 1000-lappen, men vanligvis har de fleste banker en nedre grense på 5000 eller 10 000 kroner. I følge forbrukerportalen billigeforbrukslån.no er det i dag mulig å låne alt fra 1 000 til 600 000 kroner. For deg som bare har lyst til å låne til en liten ferie, eller for å betale noen regninger, så er dette altså meget gunstig.

4. Man er nødt til å låne lite

Mens andre igjen tror at man kun kan låne små summer når man ikke stiller med sikkerhet. Dette er også langt ifra sannheten. I dagens marked finnes det faktisk enkelte banker som lar deg søke om lån på inntil 600 000 kroner – uten at du stiller med sikkerhet. Med andre ord er det mulig å låne mellom 1000 til 600 000 kroner, så her skulle det være mulig å finne et lån som passer for enhver smak!

5. Det tar lang tid å søke om lån

For noen år siden kunne denne påstanden ha vært riktig, men da snakker vi noen år tilbake i tid altså. Den gang gjeldsbrevet måtte sendes med Posten, signeres og returneres, så tok det naturligvis flere dager. I dag foregår hele signeringsprosessen over nettet, og følgelig slipper du denne ventetiden. Faktisk så er som regel en lånesøknad gjennomført på bare noen få minutter, med alt fra søking, til respons og signering. En enkel pekepinn kan se slik ut:

  • Søker du om lån i en moderne internettbank, tar det 3-5 minutter å fylle ut søknaden
  • Søker du om lån hos en finansagent, så fyller du ut én søknad på 5 minutter, og får mange lånetilbud i retur
  • Søker du om lån i en lokal sparebank/gammel bank, så må du regne med flere dagers ventetid på grunn av at en menneskelig kundebehandler må vurdere søknaden din

6. Det tar lang tid før pengene kommer inn på konto

Ei heller behøver ventetiden før du har kloa i pengene være lang. Er du riktig så heldig, og velger riktig bank, så er det faktisk mulig å få pengene inn på konto samme dag som man søker. Dette gjelder som oftest kun for de mindre lånesummene, men er allikevel svært gunstig. Det tar for øvrig sjeldent mer enn 1-2 dager hos de fleste banker å utbetale lånet uavhengig av lånesum. Hvis du trenger raske penger kan derfor et forbrukslån helt klart være et godt alternativ.

7. Nedbetalingen er ikke fleksibel

Denne misforståelsen er kanskje delvis korrekt. Dette fordi det ikke er alle banker som tilbyr fleksibel nedbetaling. Men de bankene som gjør det, tilbyr virkelig fleksibilitet. Enkelte banker lar deg faktisk bestemme selv når du vil betale avdrag, og gir deg dermed i teorien ubegrenset nedbetalingstid. For øvrig så vil andre banker også være fleksible med å hjelpe deg hvis du skulle få betalingsproblemer, så på generelt grunnlag behøver man ikke å bekymre seg for mye for nedbetalingen.

8. Det er vanskelig å få innvilget søknaden

Den siste misforståelsen vi skal ta opp er kanskje den «mest misforståtte». Dette fordi mange tror at det skal svært mye til for å få godkjent en lånesøknad. Så hva ser banken etter? Faktisk så er det ganske så enkelt, og hvis man har fast jobb, er av myndig alder og ikke har betalingsanmerkninger, så vil søknaden trolig godkjennes. Det forutsetter naturligvis at inntekten samsvarer til en viss grad med ønsket lånebeløp, men man ville vel aldri søkt om å låne mer enn hva man selv tror man kan betale tilbake.